Architecture 256: Africa's Premier Magazine Architecture 256

Yoyogi Office Block : TOKYO , JAPAN

PROJECT DETAILS



This office building faces Minami-Shinjuku Station. In this district, a dense cluster of low-rise residences and mid-size buildings constitutes a traditional neighborhood, with skyscrapers standing a little distance away. To me, this site conjured up an image of a valley consisting of swarms of building masses. I wanted to make the rental office building, which would be constructed on this site, blend in naturally with the surrounding environment. On its premises, the building has a square-shaped garden measuring 15 m on each side. As for the floor planning, I realized an expansive construction with no visible earthquake-proof elements around the circumference by placing quake-resistant structures including a staircase, plumbing and other piping spaces to the north end. With one or two companies scheduled to occupy each floor, I prepared five different positions for partitions in order to accommodate tenants with varying sizes.Taking into consideration the fact that many objects would be placed on the wall sides of small rental offices, I constructed the basic façade structure so that the walls would measure 180 mm above the floors, with the high-side structure being double-skin glass. Furthermore, in consideration of the positional relationship with its perimeter and ventilation paths, the building provides eight vertical glass windows extending between the first and third floors.The high-side glass was unevenly sandblasted through manual labor, thereby creating irregular texture with a cloudy/hazy touch. This generates a perspective that makes the neighboring buildings look a little more distant than they really are on the crowded premises, in addition to letting in the offices soft diffused light converted from direct sunlight. Moreover, through the uneven sandblasted glass, the weather and views outside appear slightly different from their usual selves. This offers curious enjoyment indoors, loosely connecting the indoors and outdoors. Having the vertical glass windows extending from the first floor to third floor means that they stretch from the floor to the ceiling, thus enabling sufficient natural ventilation and an air-conditioner-free office environment in the middle period.The white surface on the façade is a GRC panel. Overshadowed by a valley of buildings, the premises and their vicinity are dark. Therefore, I attempted to lighten up the surrounding by adding a white surface. In addition to trees passed down from the generation before last, the garden is planted with as many plants as possible to provide much greenery. Also, the ground outside is left unpaved as much as possible, with earthy surfaces reintroduced, in an attempt to pursue pleasant coexistence with soil and plants even in the urban area.For small office buildings in metropolitan areas, it is a common practice to construct homogeneous and functional buildings that place priority on efficiency based on the economic principle. However, I believe that it is high time for us to think about building novel office structures as places where people can harmonize with environment based on a mixture of themes such as a new relationship between the outdoors and indoors, while still maintaining efficiency and functionality. Through attempts that could be made on the premises such as setting aside a little space for plantation, securing earthy grounds, and applying uneven sandblast on glass surfaces, I tried to give birth to an office building with a varying degree of environmental latitude as a place where people stay instead of an artificially-controlled homogeneous construction. ARCHITECT                    TAKESHI   HOSAKASTRUCTURAL ENGINEERS      HIROFUMI OHNOPHOTOGRAPHER               KOJI FUJII / Nacasa&Pertners Inc.CLIENT                         MASANORI YOSHIDA Name of the project              YOYOGI OFFICE BILDING Location of the project            TOKYO , JAPAN    structure                STEELSite                  398.88 m2Building area            209.13 m2 Floor area ratio          635.69 m2Building height           9991mmNo. of floors             3FBuilding function         office bilding + owners house Architect     Takeshi  Hosaka            TAKESHI HOSAKA ARCHITECTS       Kannai capital bldg5F , 2-25, Bennten-st. Naka-ku , Yokohama ,            Kanagawa , 231-0007  JAPAN Planning data       Design                           March 2008 – Feb. 2009Planning start (M/Y)                March  /  2008Beginning of construction           April   /  2010Completion                       December / 2010 

Trending Property Video

Latest Publication

E-issue subscription

© 2012-2016 | All Exclusive Rights Reserved| Architecture 256