Architecture 256: Africa's Premier Magazine Architecture 256

Sausalito Residence : California

PROJECT DETAILS



The Sausalito Residence is a reverse-plan hillside house. The entry level is at the top and contains the master suite and garage. The next level down is the main living space, with the lowest level containing bedrooms. The existing 3-story home was in a state of disrepair and was arranged as a series of small dark rooms connected by a convo?luted staircase. The solution was to remove most of the interior walls through the use of structural steel, create a dramatic stair, and open the exterior walls to the views. The challenge of entering a home at a level different from the main living space is addressed by bringing living space up into the entry hall. Entry is made into the house through the front door onto a bridge in a double-height foyer. The stair flows off the bridge and into the living room. In this way the stair and bridge seem to be objects within a grander space. The aim in designing the home was to create an elegant urban home with a warm modern ambiance. The interiors are comfortable and playful, and open up to the expansive view of San Francisco Bay. To the north is a sweeping view of Sausalito. To the east and south is an inspiring view of downtown San Francisco, and across the Berkeley hills to Angel Island and Tiburon. At the entry, a ?peek-a-boo? window reveals a teasing glimpse of the San Francisco Bay. The kitchen is located on the middle level, and is set back into the hillside beneath the parking deck, with a mir?rored back wall providing an expansive reflected view of San Francisco Bay. The layout of the kitchen is a simple U-shape with an island, open to the adjacent living and dining spaces. The kitchen features ample counter space around the perimeter. The full-height cabinetry and tall appliances are hidden along one wall, eliminating the need for upper cabinets. The kitchen cabinetry is custom designed and built using white, pre-catalyzed lacquer finish cabinets in combination with stainless-steel sheet metal and matching appliances. Black flamed granite countertops provide a lively texture at the work surfaces. The master suite, on the top level, includes a marble tub set on a plinth overlooking the bay.   Architect: Mark English Architects Images: Claudio Santini

Trending Property Video

Latest Publication

E-issue subscription

© 2012-2016 | All Exclusive Rights Reserved| Architecture 256